Téli teajárat hajléktalanoknak: valaki mégis törõdik velük

A fagyos téli idõszakban meleg teát, élelmiszert, takarókat, ruhát visznek az utcán élõ rászorulóknak a Vöröskereszt munkatársai.

Gyuri  (jobb oldalt) örül a meleg teának, már egy hónapja a krízisszállón alszik, de reggel kijön és társaival italos dobozokat gyûjt - Fotó: Szakony Attila

Gyuri (jobb oldalt) örül a meleg teának, már egy hónapja a krízisszállón alszik, de reggel kijön és társaival italos dobozokat gyûjt - Fotó: Szakony Attila

 

 

Antal Istvánné, a Magyar Vöröskereszt kanizsai területi vezetõje elmondta: ezen a télen is november 1-jén indult a normatív támogatásból mûködõ teajáratuk, mely azokat a hajléktalanokat érinti, akik különbözõ okok miatt nem akarnak bemenni a szállóra. Az utcai gondozó szolgálat munkatársai felkeresik a rászorulókat. Napi rendszerességgel meleg teát, konzervet és vajaskenyeret kapnak energia utánpótlásként, meleg ruhát és takarót, hogy meg ne fagyjanak, s persze bíztatást, hogy mégiscsak menjenek be a téli krízisszállóra vagy a nappali melegedõre.  

- Egy hónapja a téli krízisszállón éjszakázunk, reggel kijövünk, s elkezdjük az üvegezést és a dobozozást - így Gyuri, aki hétfõ délben Sanyival és Balázzsal az egyik bevásárlóközpont elõtt várta a teajáratot.

Gyuri, 31 éves, már négy éve hajléktalan, Sanyi 2005-tõl lakik az utcán. Az összegyûjtött üvegeket és sörösdobozokat leadják, s bár az utóbbiakért csak két forintot kapnak, hétfõ 11 óráig már 95-öt összeszedtek, s volt pénzük kajára.  

A teajáratot vezetõ Both Gábortól - aki szociális munkás szakon végzett a fõiskolán - hallhattuk: nem csak azokat a hajléktalanokat látják el, akikkel a teajárat során napközben találkoznak, felkutatják a többieket is, felajánlva a segítséget. Mostanában 10-15 fõrõl tudnak, akik ténylegesen az utcán laknak, nylonokba és dobozokba csavarva. S bár õk a világért se mennének be a szállóra, mégis örülnek annak, hogy valaki törõdik velük, s esténként is az alvóhelyükre viszi a meleg teát.  

Rendszeresen útnak indul a teajárat a megyeszékhelyen is, esténként 20-30 utcán élõ embernek juttatnak forró innivalót és pár falatot  - közölte a Vöröskereszt szociális munkása Kardos T. Ádám. A hideg beköszöntével megtelt az egerszegi hajléktalan szállás, elkelt a családoknak és az egyedülállóknak fenntartott nyolcvan hely. Az éjjeli menedékhely negyvenfõs kapacitása pedig 115 százalékosan kihasznált.

- Az ünnepek idején több élelmiszerhez jutottunk, Adományokat kaptunk, olcsóbban tudtunk vásárolni - magyarázta Kardos T. Ádám. - Csirkepörkölt, paprikás krumpli került az étlapra itt az intézményben, az utcán élõknek pedig szilveszterkor fõtt virsli jutott. Sõt , a megelõzõ napokban, egy falajánlásnak köszönhetõen forralt bort is kaptak.

 A fagyosabb napok beköszöntével több bejelentést is kapott a diszpécserszolgálatuk fedél nélkül, vagy épp fûtetlen lakásban élõ emberekrõl. Sokszor kelt útra a krízis autó, s ez a tél végéig így is marad.