Hajléktalanszállóra hívják azt, aki nem tud otthon fûteni

Hiába a nagy hideg, vannak hajléktalanok, akik most sem keresik fel a szállókat. Azokra is figyelni kell, akiknek ugyan van fedél a fejük felett, de fûtésük nincs.

 

Hallgassa meg! 

 

Zala megyében - 20 foknál is hidegebb volt az éjszaka. A zalaegerszegi hajléktalanszálló megtelt - mondta el Salamon Péter, a diszpécserszolgálat munkatársa. Az éjszakai fagyok elõl menedéket nyújtó szálló negyvenöt helyén ötvenen aludtak, de meg tudják oldani, hogy senki ne maradjon kint a hidegben. Ennek ellenére a zalai megyeszékhelyen körülbelül harminc személy a nagy hideg ellenére is az utcán él, rájuk folyamatosan figyelnek – mondta el a diszpécserszolgálat munkatársa. Salamon Péter elmondta, hogy Zalaegerszegen minden este van teajárat, az utcai szolgálatot végzõ segítõk a forró ital mellett élelmiszereket is osztanak, és takaró is állandóan van az autókban készenlétben.

Salamon Péter szerint azokra is oda kell figyelni, akiknek lakásuk van, csak befûteni nem tudnak. Szombaton például Vas megye déli részérõl vittek be egy férfit, aki fûtetlen lakásban lakott. Ismerõse jelentette, hogy milyen körülmények között él, a segítõk pedig rávették, hogy télre költözzön be a hajléktalanszállóra. 

Szolnokon már augusztus óta telt házzal mûködik a melegedõ, a folyosókon szivacsokon alszanak az emberek – mondta el Zsoldos Mónika, a hajléktalansegítõ szolgálat vezetõje. A Tisza menti városban körülbelül tíz-tizenkét ember tölti rendszeresen felüljárók vagy hidak alatt az éjszakáját. Õket rendszeresen látogatják az utcai szociális munkások. Szolnokon szintén élnek olyan emberek átmeneti szállón, akiknek ugyan van saját otthona, de nem tudják fûteni.

Békéscsabán az elmúlt évektõl eltérõen még van szabad hely a hajléktalanszállón, mégis sokan töltik az éjszakát a vasútállomáson. Az intézmény vezetõje Csereiné Árgyelán Anna szerint az állomásokat télen nem kellene bezárni este tizenegykor, mert vannak olyan hajléktalanok, akik nem akarnak bemenni a hajléktalanszállóra. Jelenleg huszonkét ember lakik a békéscsabai intézményben. Más években ilyenkor már többen szoktak bent lenni, de most tizenheten egy másik programból adódóan albérletben vannak.

 Hallgassa meg! 

Budapesten a legtöbb hajléktalanszálló megtelt, már csak néhány helyen van szabad hely. A nagy hidegben az otthontalanokat segítõ szervezetek mindenki arra kérnek, hogy hívják a diszpécsereket, ha olyan hajléktalanokat látnak, akiknek nyilvánvalóan segítségre van szükségük. A szociális munkások folyamatosan járják a nagyobb városokat, hogy megtalálják a rászorulókat.

A nappali melegedõ nem sokkal többet jelent, mint egy fûtött terem és folyosó: hajléktalan emberek vannak mindenütt: a lépcsõn, a sarokban kucorogva, az asztalra borulva, vagy a holmijukon szuszogva, le sem tud ülni mindenki. Az ilyen melegedõk este általában bezárnak, és megkezdõdik a sorban állás az éjjeli menedékhelyeken, ahol többnyire legalább tucatnyi csupasz ágy vagy matrac van egy helyiségben.

Boros Györgyi, a krízisautón dolgozó szociális munkás azt mondja, most az éjjeli szállókon is alig van hely. A diszpécsert a fõvárosban most kétszer annyian hívják, mint máskor, az autó szinte egész éjjel úton van. A járókelõk gyakran hívnak segítséget utcán lévõ hajléktalanhoz, de sokan vannak, akik kalyibákban vagy romépületekben húzzák meg magukat.