Megteltek a hajléktalanszállók Egerszegen és Kanizsán

2009. december. 22.
Az elmúlt napokban a hõmérõk hiába mutattak mínusz 20 foknál hidegebbet is, még mindig sok hajléktalan utasít el mindenfajta gondoskodást.
Ezzel együtt a Vöröskereszt zalai szervezete által mûködtetett szolgálatoknál büszkék lehetnek, hogy az aggodalommal várt, igen hideg hétvége nem szedett áldozatot. Közben a szállók megteltek, köszönhetõen annak is, hogy a felhívásoknak volt foganatja: a megyeszékhelyi régiós diszpécserszolgálathoz jó pár segélyhívás befutott.

 

- Kihûlésre, fagyásra szerencsére most sem volt példa nálunk, bár nehéz pillanatok akadtak az elmúlt napokban - mondta el Kardos Ádám, a megyeszékhelyi ellátó szolgálat szakmai vezetõje. - Találtunk krízishelyzetben lévõ embereket, ám nem sikerült mindegyikük ügyét megnyugtató módon rendezni. Egerszegen például szabad ég alatt él egy a munkatársaink által amúgy régóta ismert nõ, akit most sem sikerült fedél alá vinnünk: annak is örülni kellett, hogy pár takarót elfogadott. Jó pár sorstársa annyival van jobb helyzetben nála, hogy legalább fedél alatt, falak között húzza meg magát, még ha fûtés e helyeken sincsen. Õket figyeljük, a teajárat eszközeivel segítünk is rajtuk, bár igazán megnyugtató megoldást csak a szálló jelent.

Esti teajárat: Bácskai László, a zalaegerszegi hajléktalanszálló munkatársa forró italt kínál - ZH fotó: Katona Tibor

Esti teajárat: Bácskai László, a zalaegerszegi hajléktalanszálló munkatársa forró italt kínál - ZH fotó: Katona Tibor

Az elmúlt három napban tíz új lakó érkezett az egerszegi intézménybe - köztük valaki Göcsej egyik legkisebb falujából. Az illetõ jó ideje egy disznóólban élt, s a szolgálatnál külön örülnek annak, hogy a diszpécsert (24 órás a telefonszáma: 92/323-000) hívták végre egy pici falucskából is. A szálló 45 férõhelyén így jelenleg 48 ember húzza meg magát. Az átmeneti szálló 35 helye betelt Nagykanizsán is, de az éjjeli menedékhelyen van még pár ágy, ha úgy hozza a szükség - tudtuk meg az intézményt vezetõ Barbalics Lászlótól. Az itteni teajárat 13 biztos rászurolóhoz viszi el esténkét a segítséget - Zalaegerszegen ugyanez a szám 30 felett van. Kardos Ádám mesélte róluk: - Vasárnap én is voltam kinn, megnézni, mi van az emberekkel. S a farkasordító éjszaka után azzal fogadtak: nem is fáztak annyira...