ÉJJELI SZOLIDARITÁS

A Zalai Hírlap cikke a Szolidaritás éjszakájáról: Megjelenés dátuma: 2008. november 15. 04:27.00 
Szerzõ: 
Arany Gábor 
Zalaegerszeg - Egy hálózsák életet is menthet, egy hajléktalan emberét. Erre is felhívták a figyelmet tegnap este az egerszegi Dísz téren, a Vöröskereszt A szolidaritás éjszakája nevû programján.
Hordókban tûz égett, emberek melegedtek mellettük, a földön egy bábu feküdt hálózsákban, odébb a sátor oldalában már hagymaillat szállt, készültek a zsíros deszkák.

- Szeretnénk az emberekkel megismertetni, hogyan élnek a hajléktalanok, felébreszteni bennük a szolidaritást - fogalmazott Kardos T. Ádám szociális munkás az Egerszegen elõször megszervezett programról. 

- Ehhez információkat adunk, hogy megtudják mivel segíthetnek rajtuk, milyen a hajléktalan lét, megértsék, kik is õk valójában. Ezért elhoztuk azokat az alkotásaikat, amelyeket a szállón készítettek a foglalkoztató mûhelyben, ahol játékokat varrnak az asszonyok. Színjátszó kör is mûködik nálunk, a tagjaik ma este itt jeleneteket adnak elõ, verset mondanak - sorolta.
Egerszegen jelenleg másfél százan élnek fedél nélkül. Többségük a hideg közeledtével behúzódik a hajléktalanszállóra, de pár tucatnyian dacolnak az elemekkel. Köztük János is, aki Miskolcról keveredett ide négy hónapja a családi viharok elõl. Õ utcás , sorstársaival a tér sarkából figyelte a nyüzsgést, de nem kellett nagyon noszogatni, hogy közelebb jöjjön és beszéljen. Mint kiderült, éjszaka a várost járja, vagy valami elhagyott helyen húzódik meg, nappal várótermekben próbál aludni, nem tagadja, mind nehezebben bírja a kialvatlanságot.

- Így viszont csak alkalmanként tudok dolgozni, néha már a kukázásra is ráfanyalodtam. Ha csendben vagyok, akkor az emberek legalább békén hagynak - összegzi tapasztalatait. Ennél azonban több kell, ebben talán segít a szolidaritás éjszakája. 


 

A szolidaritás éjszakáját elõször 2004-ben rendezte meg AzUtcaEmbere, a Zöld Fiatalok és a Fegyver Helyett Kenyér civil szervezet. Tagjai elfogadhatatlannak tartották azt a közönyt és kirekesztést, amely a hajléktalan embereket övezi. Szükségesnek érezték, hogy demonstrációval hívják fel a figyelmet az otthontalanná válás folyamatával szembeni kormányzati tehetetlenségre.. A rendezvény azért kapta A szolidaritás éjszakája elnevezést, mert fel kell hívni mindenki figyelmét arra, hogy a szociális biztonság hiánya és a hajléktalanná válás veszélye az egész társadalom komoly problémája.