Egész napos figyelem az utcán élõknek

KilátásokCsakjohirek.hu:
Novembertõl 24 órás diszpécserszolgálat segíti a nyugat-dunántúli hajléktalanokat. A feladat ellátására kiírt pályázatot a Magyar Vöröskereszt helyi szolgálata nyerte el, a hathatós segítség érdekében pedig meg is kezdte dolgozói felkészítését.
A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete 1992 óta foglalkozik hajléktalanok segítésével, és mûködtet gondozási központokat. Az átmeneti szálláson akár 120 fõt is fogadnak, a zalaegerszegi éjszakai központban pedig novembertõl már negyvenöten tölthetik az éjszakát. Ez tizenöt fõs bõvítést jelent – tudtuk meg Kardos T. Ádámtól, a szolgálat vezetõjétõl.

Télen még fontosabb

A téli idõszakban nemcsak azért szükséges a nagyobb odafigyelés, mert a kisebb falvakból is sokan érkeznek a városokba menedéket keresni, de a mínuszok miatt a fagyás is fokozott veszélyt jelent ilyenkor. „Ismereteink szerint, a megyeszékhelyen kéttucatnyian élnek állandóan az utcán.” –folytatja Kardos – „Õk azok, akiket még a legkeményebb fagy se hoz be a hajléktalanszállóra. Nekünk rájuk is figyelni kell. Ebben is segítségünkre lehet a diszpécserszolgálat.”

Kilátások
Kilátások

A novembertõl mûködõ telefonos szolgálat a nyugat-dunántúli régió egész területérõl fogad hívásokat, krízisautójukkal egy órán belül a legapróbb településre is eljutnak. A szolgálat ismeri a helyi ellátórendszerek lehetõségeit, kapcsolatban áll a polgárõrséggel, a rendõrséggel, a családsegítõkkel és a gyermekjóléti szolgálatokkal. A szállások férõhelyeirõl is felvilágosítást adnak, valamint az odautazást is megszervezik.

A hideg évszakban este 6 és 10 óra között szociális munkások figyelik a közterületeket. Étellel, meleg teával, gyógyszerekkel, takarókkal és vízálló hálózsákkal segítik a rászorulókat.

Elérhetõ közelségben

A fedél nélkül élõk boldogulását mobil internettel teszik könnyebbé. Ez nagy segítség a számukra, hiszen a hivatalokat nem szívesen látogatják, ügyintézés nélkül viszont a nekik járó juttatásokat sem vehetik igénybe. Az internet segítségével azonban könnyedén kitölthetõk a szükséges ûrlapok, valamint betegségeikrõl is nyilvántartást vezetnek.

Az országszerte mûködõ keresõszolgálatnak köszönhetõen a zalai hajléktalanokkal is egy postafiókon keresztül vehetõ fel a kapcsolat. Õk maguk a szállók hirdetõtábláin értesülhetnek arról, ha üzenetük érkezik, vagy valaki várja, keresi õket. Így talán a meleg tea és a takarók mellett a legfontosabb dolgot is megkaphatják – kapcsolatot a világgal.

csakjohirek.hu
forrás:
http://www.csakjohirek.hu/content/view/2503/27/