Indul a teajárat...

Megjelenés dátuma: 2007. november 03. 04:28.00 Szerzõ: Tódor Tamás,  Zalai Hírlap

Zalaegerszeg - Novembertõl a megyeszékhelyi hajléktalanok átmeneti gondozási központjában látják el a regionális diszpécserszolgálatot. A hónap elejétõl pedig ismét köreit rója a teajárat. November 2-tõl ismét útnak indul a megyeszékhelyi teajárat: az ügyeletes gondozók mindennap este 6 órától este 10-ig keresik fel azokat hajléktalanokat, akik még az õszi, illetve téli hideg ellenére sem hagyják el kialakított kuckójukat . A szociális munkások étellel, takarókkal, kabátokkal, hálózsákokkal és gyógyszerekkel megrakottan kezdik körútjukat - ezekre van leginkább szükségük az otthontalan embereknek. Mint Kardos Ádámtól, a Magyar Vöröskereszt Zala megyei hajléktalanok átmeneti gondozási központja utcai szociális koordinátorától megtudtuk, Zalaegerszegen 30 olyan hajléktalant tartanak számon, akiket még a legkeményebb fagyok sem tudnak beûzni a menhelyekre.

 A zalaegerszegi menhelyen húsz férfi és tíz nõ elszállásolására van lehetõség; novembertõl március közepéig azonban további 15 hajléktalannak tudunk szállást biztosítani - folytatta a koordinátor. - Természetesen a téli hónapok alatt megnövekszik a menhelyen lakók száma, de tapasztalataink szerint ez a 45 férõhely általában elég szokott lenni.

 

Kardos Ádám érdeklõdésünkre elmondta, a zalaegerszegi utcai szociális szolgálat 2007. elsõ fél évében 122 hajléktalan ellátásában vett részt: ebben a statisztikában szerepelnek az átutazók, illetve a régi ismerõsök is. Megtudtuk továbbá, hogy idén közel félszázzal bõvült azon új hajléktalanok száma a megyeszékhelyen, akik kapcsolatba kerültek a szociális szolgálattal.

 

- November 1-jétõl a zalaegerszegi gondozási központban látjuk el a nyugat-dunántúli regionális hajléktalan diszpécser szolgálatot - hangoztatta a szociális koordinátor. - A régió mindhárom megyéjében (Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) egy-egy krízisautó áll rendelkezésre, így szükség esetén rövid idõn belül, akár orvosi részvétellel is tudunk a hajléktalanoknak segíteni.

 

Kardos Ádám végezetül elmondta, hogy a hajléktalanokkal kapcsolatos bejelentéseket a 92-323-000-ás telefonszámra várják a nap 24 órájában.

forrás:
http://www.zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20071103_indul_a_teajarat___