Zalaegerszegen hajléktalanokat segítõ diszpécser

Borsod Online 2007.11.05.
Zalaegerszegen hajléktalanokat segítõ diszpécserszolgálat mûködik

Lassan az összes hajléktalanszálló megtelik a Nyugat-Dunántúlon, de helyhiány miatt ezen a télen sem kell senkinek az utcán éjszakáznia. Ezt ígérik a hajléktalanokat segítõ regionális diszpécserszolgálatnál. Az állandó ügyelet november elsejétõl mûködik Zalaegerszegen, a feladata pedig az, hogy minden krízishelyzetben lévõ embert segítséghez juttasson.

A nyugat-dunántúli regionális diszpécserközpontot a zalaegerszegi hajléktalanszállón alakították ki. A nap 24 órájában itt fogadják a Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyébõl érkezõ segélyhívásokat. Nem csak hajléktalanok telefonálhatnak, hanem olyanok is, akik segítségre szoruló embert látnak az utcán. A bejelentõnek csak a helyszínt kell megadnia, a többi a szakemberek dolga.

A diszpécserszolgálat mûködtet egy férõhelyfigyelõ rendszert, folyamatosan kapcsolatban áll az ellátó intézményekkel, hajléktalanszállókkal, menhelyekkel, illetve olyan karitatív szervekkel, melyek magukra vállalták a hajléktalanok segítését - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kardos T. Ádám, a diszpécserszolgálat vezetõje. A bajba jutott emberek így mindig a megfelelõ helyrõl kaphatnak gyors segítséget. Ha kell, ruhát és ételt visznek nekik, mentõt küldenek értük vagy szociális munkásokkal az úgynevezett krízisautót. A krízisautó alapfelszerelése a forró tea, étel, ruha, takaró, hálózsák és egy gyógyszeres doboz. A szociális munkások esténként ezzel járják az utcákat: azokat keresik fel, akik télen sem akarnak hajléktalanszállón éjszakázni.

A szakemberek szerint a Nyugat-Dunántúlon négyszázan lehetnek azok a hajléktalanok, akik semmilyen körülmények között, még a legnagyobb hidegben sem hajlandók szállóra menni. A diszpécserszolgálat õket a fagyhaláltól próbálja megmenteni a következõ hónapokban. A Nyugat-Dunántúli Diszpécserközpont telefonszáma: 06-92-323-000

forrás:
http://www.boon.hu/engine.aspx/page/article-detail/cn/haon-news-charlotteInform-20071105-0617158848/dc/im:all:rightnow