Regionális szolgálat segíti a hajléktalanokat

forrás:gocsej.net 2007, október 24 - 20:49 - Muci
Novembertõl a zalai megyeszékhelyen mûködik a nyugat-dunántúli régióban élõ hajléktalanokat segítõ diszpécserszolgálat. A feladat ellátását a Vöröskereszt helyi szolgálata nyerte el pályázaton. A 24 órás szolgálatra már felvettek három dolgozót, akiknek megkezdõdött a kiképzése. - Az országos hálózat részeként itt fogadjuk a régióból érkezõ és hajléktalanokra vonatkozó bejelentéseket - kezdte Kardos T. Ádám, a szolgálat vezetõje, a Vöröskereszt utcai szociális koordinátora.

- Elsõsorban krízishelyzetben lévõ emberek megsegítése a célunk. Ehhez kapcsolatban állunk az egészségügyi szolgálatokkal, koordináljuk az utcai szociális munkások tevékenységét, s ha szükséges, küldjük szakszemélyzettel az úgynevezett krízisautót, amelynek felszerelésében ruhanemûk, hálózsákok, ennivalók és gyógyszerek is szerepelnek - sorolta. Ezen túlmenõen jelzõrendszert építenek ki a családsegítésben, szociális ellátásban dolgozókkal, de például a polgárõrségekkel is, hogy a legkisebb településen se maradjon ellátás nélkül rászoruló. Információs bázisuk a régió szociális ellátórendszerérõl ad tájékoztatást, valamint a hajléktalanszállók szabad férõhelyeirõl. Emellett koordinálják a felajánlott adományok begyûjtését, kiosztását. - Keresõszolgálatot is mûködtetünk. Ezen a postafiókon keresztül lehet kapcsolatba lépni a hajléktalanokkal, illetve õk is értesülhetnek róla, hogy üzenet vár rájuk, keresik õket. Ez az ország összes hajléktalanokat ellátó szolgálatánál hozzáférhetõ. Az információkat pedig a szállók hirdetõtábláin is megtalálhatják az otthontalanok - tette hozzá.

Kardos T. Ádám elmondta, a zalaegerszegi éjszakai szálláson novembertõl már negyvenöt személyt tudnak befogadni, ez 15 fõs bõvítést jelent. Az ilyentájt megszaporodó konfliktusokra tekintettel szociális munkás ad ügyeletet a gondozási központban. Jelenleg nyolcvan ember találhat otthonra a Hock János úti szállójukon, ahol nyár eleje óta már háziorvosi ellátást is nyújtanak. A melegedõjükben pedig a hideg beálltával kiegészítõ étkezést biztosítanak. Novembertõl folyamatossá válik utcai jelenlétük, indul a teajárat. Élelmiszerrel, ruhafélékkel, gyógyszerrel, vízálló hálózsákokkal segítik azokat, akik nem akarnak a hajléktalanszállóra beköltözni a fagyok elõl. - Ismereteink szerint a megyeszékhelyen kéttucatnyian élnek állandóan az utcán. Õk azok, akiket még a legkeményebb fagy se hoz be a hajléktalanszállóra. Nekünk rájuk is figyelni kell. Ebben is segítségünkre lehet a diszpécserszolgálat - közölte végül Kardos T. Ádám.

zh

forrás:
http://www.gocsej.net/node/139