Ismét úton a Teajárat

KERESIK AZ EGERSZEGI HAJLÉKTALANOKAT   (Zalamédia.hu)
Az állomáshelyek, a szociális munkások, a kínálat, sõt még a sorban álló arcok sem változtak – sajnos – az eltelt egy év alatt. A két középkorú férfi percek óta vár a vasútállomás épülete elõtt. Türelmesek, látszólag nem zavarja õket a 0 fok körüli hõmérséklet. A szokott idõpontban megérkezik aztán a Magyar Vöröskereszt emblémájával ellátott autó. A változás a gépjármûvet érintõen van az elmúlt évekhez képest. A minisztérium jóvoltából az idei teajárat immár új autóval „közlekedik” városunkban.
Kiszállnak belõle a már jól ismert arcok, és kedvesen, meleg teával kínálják az utcán fagyoskodó rászorulókat. A két férfi hálásan fogadja a gõzölgõ italt, akárcsak a szelet kenyeret, és a májkrémkonzervet. Egyikõjüknek kérdése is akad, afelõl érdeklõdik, miként tudná pótolni elveszett lakcímkártyáját.
A fiatal szociális munkások készségesen válaszolnak minden kérdésre, közben hogylétük felõl érdeklõdnek, s hogy nincs-e valamire szükségük?
Zalaegerszeg önkormányzata idén is félmillió forinttal támogatta a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központját, melyet az immár hagyományos teajárata mûködtetésére fordított. A teajárat november 15-e óta járja a várost, és látja el – naponta kétszer – meleg teával, étellel, tartós élelmiszerrel, meleg ruhával, takaróval, szükség esetén gyógyszerrel a rászorulókat.
– Újdonságunk november 1-jétõl a 24 órás krízisautó-szolgálat, melyet a gyõri diszpécserközpont irányít. Vadonatúj autónkkal egy órán belül képesek vagyunk bárhol megjelenni a megye területén. Lakossági bejelentés alapján indulunk a rászorulók, hajléktalanok megsegítésére – beszél a hajléktalanszálló téli krízisprogramjának legújabb elemérõl Kardos Ádám szociális munkás, s közben kiszolgálja az autó mellett várakozó rászorulókat. – Arra kérnénk a lakosságot, amennyiben rossz állapotban lévõ hajléktalannal találkoznak bárhol a megyében, hívják a gyõri diszpécserközpontot, a 96-os körzet 512-309-es telefonszámán, vagy közvetlenül bennünket a 06/30-233-24-20-as számon. Bár munkatársainkkal igyekszünk folyamatosan figyelemmel kísérni a hajléktalanokat, mindenkirõl mi sem tudhatunk, ám szeretnénk segíteni.
Kardos Ádámtól megtudtuk, a zalaegerszegi hajléktalanszálló már most telt házzal üzemel. A tapasztalatok azt bizonyítják, többnyire elegendõ a férõhely, a nõi éjjeli menedékhely azonban – sajnálatos módon – bõvítésre szorul. A népkonyha továbbra is fogadja a rászorulókat, s ha minden jól megy, azaz pozitív elbírálást kap az intézmény minisztériumhoz benyújtott pályázata, reggelit és vacsorát is tudnak biztosítani az éjjeli menedékhelyen tartózkodóknak.
Ugyancsak minisztériumi támogatással indulhatott el a szálló lakhatási programja, melynek keretében 15 hajléktalan számára nyújtanak egyéves támogatást új „otthonuk” megszerzéséhez.

Forrás: Zalamédia
http://www.zalamedia.hu/egerszeg/051206/c.html