Megújul a zalaegerszegi hajléktalanszálló

Zalaegerszeg – Évente közel tízmillió forint megtakarítást hoz a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának felújítása.

Ez is szóba került csütörtökön a Magyar Vöröskereszt megyei szervezet által tartott sajtótájékoztatón. Bevezetőjében dr. Baracskai Józsefné megyei igazgató utalt rá, május 8. a Vöröskereszt világnapja, és ez alkalomból jelentette be, hogy sikerül megvalósítani az évek óta dédelgetett álmukat, a hajléktan szálló felújítását.

A részletekről szólva Kardos T. Ádám, szakmai vezető elmondta, 100 százalékos pályázati támogatást, 148 millió forintot nyertek a megyeszékhelyi épület rekonstrukciójára.

Kicserélik a nyílászárókat, a tönkrement homlokzati elemeket és külső szigetelést kap az épület. Fotó: Katona Tibor

Emlékeztetett rá, hogy negyven éve irodaháznak szánt, 1900 négyzetméteres épületben 2001-ben rendezték be a hajléktalan szállót és a családok átmeneti otthonát, ahol 130-140 embert tudnak befogadni, s rajtuk kívül naponta 120-nál több embert szolgálnak ki meleg étellel.

Az idők során a homlokzat faszerkezetű falazata és az ablakok tönkrementek. Emiatt az önkormányzattól évente több millió forintért bérelt, alagútzsalús technológiájú, betonszerkezetű épület energiaszámlája telente elérte a havi 3-4 millió forintot, ami a felújítás után harmadára-negyedére csökkenhet.

Nemrég a Vöröskereszt az ingatlant 56 millió forintért megvásárolta a várostól. A hajléktalan szálló rekonstrukcióját az uniós TIOP-pályázatból finanszírozzák, de az épület első emeletén működő családok átmeneti otthonának felújítására a 25 millió forintot már a Vöröskereszt biztosítja.

Az idők során a homlokzat faszerkezetű falazata és az ablakok tönkrementek.

A munkálatok várhatóan október végén fejeződnek be. Ennek során kicserélik a nyílászárókat, a tönkrement homlokzati elemeket és külső szigetelést kap az épület, ami ezzel az A + kategóriába kerül. Lecserélik és a tetőn helyezik el a kazánokat, meg a fűtésre rásegítő napkollektorokat. Felújítják a vizesblokkot, korszerűsítik a villamosrendszert és a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően építik át a szállót. Akadálymentesítik az épületet és kettő földszinti szoba, valamint mellettük a vizesblokk megfelelő lesz a mozgáskorlátozottak számára is.

A hajléktalan szálló rekonstrukciója.

Az éjjeli menedékhely nagyobb területet kap, az átmeneti szállón pedig minden szoba legfeljebb háromszemélyes lesz. Részben kicserélik a burkolatokat, a bútorokat, valamint ipari mosógépeket szereznek be, felújítják a konyhát is.

A rekonstrukció szinte szobáról szobára halad, mert a lakók ez idő alatt sem hagyják el az épületet, hanem belső költöztetésükkel teszik szabaddá a munkaterületeket.

 

forrás: http://zaol.hu/hirek/megujul-az-egerszegi-hajlektalan-szallo-1697903