Megújul a zalaegerszegi hajléktalanszálló

Zalaegerszeg – Évente közel tízmillió forint megtakarítást hoz a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának felújítása.

Ez is szóba került csütörtökön a Magyar Vöröskereszt megyei szervezet által tartott sajtótájékoztatón. Bevezetőjében dr. Baracskai Józsefné megyei igazgató utalt rá, május 8. a Vöröskereszt világnapja, és ez alkalomból jelentette be, hogy sikerül megvalósítani az évek óta dédelgetett álmukat, a hajléktan szálló felújítását.

A részletekről szólva Kardos T. Ádám, szakmai vezető elmondta, 100 százalékos pályázati támogatást, 148 millió forintot nyertek a megyeszékhelyi épület rekonstrukciójára.

Kicserélik a nyílászárókat, a tönkrement homlokzati elemeket és külső szigetelést kap az épület. Fotó: Katona Tibor

Emlékeztetett rá, hogy negyven éve irodaháznak szánt, 1900 négyzetméteres épületben 2001-ben rendezték be a hajléktalan szállót és a családok átmeneti otthonát, ahol 130-140 embert tudnak befogadni, s rajtuk kívül naponta 120-nál több embert szolgálnak ki meleg étellel.

Az idők során a homlokzat faszerkezetű falazata és az ablakok tönkrementek. Emiatt az önkormányzattól évente több millió forintért bérelt, alagútzsalús technológiájú, betonszerkezetű épület energiaszámlája telente elérte a havi 3-4 millió forintot, ami a felújítás után harmadára-negyedére csökkenhet.

Nemrég a Vöröskereszt az ingatlant 56 millió forintért megvásárolta a várostól. A hajléktalan szálló rekonstrukcióját az uniós TIOP-pályázatból finanszírozzák, de az épület első emeletén működő családok átmeneti otthonának felújítására a 25 millió forintot már a Vöröskereszt biztosítja.

Az idők során a homlokzat faszerkezetű falazata és az ablakok tönkrementek.

A munkálatok várhatóan október végén fejeződnek be. Ennek során kicserélik a nyílászárókat, a tönkrement homlokzati elemeket és külső szigetelést kap az épület, ami ezzel az A + kategóriába kerül. Lecserélik és a tetőn helyezik el a kazánokat, meg a fűtésre rásegítő napkollektorokat. Felújítják a vizesblokkot, korszerűsítik a villamosrendszert és a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően építik át a szállót. Akadálymentesítik az épületet és kettő földszinti szoba, valamint mellettük a vizesblokk megfelelő lesz a mozgáskorlátozottak számára is.

A hajléktalan szálló rekonstrukciója.

Az éjjeli menedékhely nagyobb területet kap, az átmeneti szállón pedig minden szoba legfeljebb háromszemélyes lesz. Részben kicserélik a burkolatokat, a bútorokat, valamint ipari mosógépeket szereznek be, felújítják a konyhát is.

A rekonstrukció szinte szobáról szobára halad, mert a lakók ez idő alatt sem hagyják el az épületet, hanem belső költöztetésükkel teszik szabaddá a munkaterületeket.

 

forrás: http://zaol.hu/hirek/megujul-az-egerszegi-hajlektalan-szallo-1697903

Hajléktalanság: Kitörni a semmiből

Zala megye két nagy városában, Zalaegerszegen és Nagykanizsán élő hajléktalanok társadalomba visszailleszkedését célozta meg a Vöröskereszt most zárult projektje.

Az eddig elért eredményekről és magáról a projektről az azt lebonyolító Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének szakmai koordinátora, Kardos T. Ádám számolt be pénteken egy nagykanizsai sajtótájékoztatón. Elmondta: az „Útkereső – Hajléktalan emberek komplex reintegrációs projektje Zala megyében" című program célja az volt, hogy a két város közterületein, illetve a hajléktalanellátó intézményekben élő embereket visszasegítse a társadalomba, és csökkentse a közterületen élők számát.

– A tavaly júliusban indult és most záruló program megvalósításához összesen 42,3 millió forint uniós forrást nyertünk – bocsátotta előre a szakmai koordinátor. – A megszerzett támogatásból sikerült egy komplex, széles körű szolgáltatási palettával működő támogató rendszert kialakítanunk.

Szőke Rózsa utcai szociális koordinátor és a program egyik résztvevője, Farkas Péter. Utóbbi határozottan úgy véli, aki maga is akarta, az nagy segítséget kapott az élete újrakezdéséhez. Fotó: Horváth-Balogh Attila

Zalaegerszegen 17, Nagykanizsán összesen 13 főt vontak be a programba, az utóbbi városban főleg a tartósan közterületen élők közül.

– Esetükben gondot jelent a tartós munkanélküliség, a munkavégzési képességek beszűkülése, a túlzott alkoholfogyasztás és a leromlott egészségi állapot – folytatta Kardos T. Ádám. – Lakhatásba helyezéssel, lakhatási támogatás nyújtásával segítettük a rászorulókat, illetve szociális munkával és mentálhigiénés fejlesztő foglalkozásokkal igyekeztünk újraépíteni alapkompetenciáikat. Azt terveztük, hogy 18 főnek sikerül munkalehetőséget is találni – ezzel szemben 24-en tudtak elhelyezkedni.

A résztvevők valamennyien teljesítették a lakhatásban maradás feltételeit, beilleszkedtek lakókörnyezetükbe.

forrás: http://zaol.hu/hirek/hajlektalansag-kitorni-a-semmibol-1712575

A Hajléktalanszálló lakóinak segítettek a városi diákönkormányzat tagjai

A hajléktalanszálló lakóinak segítettek a városi diákönkormányzat tagjai (Videó)

• Publikálva: 2015.01.29. 10:07

Ételt osztottak a városi diákönkormányzat tagjai a zalaegerszegi hajléktalanszállón. A Családok Átmeneti Otthonában és a szállón élőket 120 adag babgulyással kínálták.

A Hajléktalanszálló lakóinak segítettek a városi diákönkormányzat tagjai

Kardos Ádám, a szálló vezetője elmondta: bár eddig a tél nem volt túl kemény, az ehhez hasonló segélyakciókra mindig szükség van.


A zalaegerszegi középiskolákból érkező hat fiatal a városi diákönkormányzat tagja. Kövesi Csaba diákpolgármester azt mondta: az ételosztást karácsonyra tervezték, ám az intézménnyel közösen úgy döntöttek, januárban nagyobb szükség lesz erre a kezdeményezésre.


A hajléktalanszállón az ideiglenes menedékhellyel kiegészítve 50 főnek tudnak elhelyezést biztosítani, s már csak két helyszabad. Ha az időjárás zordabbra fordul a közterületen élőket egy új krízisközpontban is el tudják helyezni. Emellett a rászorulók a folyamatosan járőröző utcai szolgálattól is kapnak segítséget.

K.K./T.S.

Téli üzemmód

Bár az idő szinte tavasziasnak mondható, az utcán élőket ellátó szolgálat már téli üzemmódra váltott. A két megyei jogú városban szükség esetén százharminc személynek tudnak éjjeli menedéket nyújtani.

Erről Kardos T. Ádám, a Vöröskereszt megyei szervezetének szakmai vezetője beszélt. Az említett számok azt jelentik, hogy az éjjeli menedékhelyek 30, illetve 50 férőhelyét a téli időszakban további 20-20 hellyel bővítik Zalaegerszegen és a Nagykanizsán. Utóbbi városban még van hely az éjjeli menedéken, de az egerszegi már csak pár személyt tud fogadni. A megyeszékhelyen azonban még tíz szükség férőhelyet is tudnak biztosítani, ha annyira cudarra fordulna az időjárás, de ha minden hely elkel, akkor sem küldenek el senkit, hangsúlyozta Kardos T Ádám. Két évvel ezelőtt az extrém hidegben az önkormányzatokkal összefogva biztosítottak menedékhelyeket.

A rászorultságot jelzi, hogy a harminc főt befogadó zalaegerszegi ideiglenes szállás két napon belül megtelt, idézte fel. A Vöröskereszt által fenntartott átmeneti szálláshelyek pedig teljes kihasználtsággal működnek a fizetendő havi 5-16 ezer forintos térítési díj ellenére. Sőt, a családok átmeneti otthonába már közel féléves várakozás után lehet bejutni.

Ebédosztás a Vöröskereszt megyeszékhelyi átmeneti szállásán; Osbáth Erika Orsós Ilonát és Orsós Arankát szolgálja ki (Fotó: Pezzetta Umberto)

Tapasztalataik szerint a megyeszékhelyen közel félszáz olyan személy él, aki éjjelét-nappalát az utcán tölti, ők csak végső esetben veszik igénybe az intézményi ellátást. Kimutatásaik szerint az elmúlt évben összesen 195 személynek nyújtott ellátást az utcai szolgálatuk. Ez egyébként novembertől téli üzemmódra váltott: igyekeznek felkészíteni a hajléktalanokat a hidegebb napokra. Élelmet, gyógyszereket, vitaminokat visznek nekik, orvosi ellátáshoz juttatják őket. A köznyelvben teajáratként ismert szolgálat munkatársai november elsejétől naponta este hattól tízig róják autójukkal az utcákat, enni- és innivalót visznek. A Vöröskereszt pedig idén húsz hálózsák és ötven pár cipő beszerzését tervezi a hajléktalanok ellátására.

Kardos T. Ádám elmondta, a Vöröskereszt fogad most is adományokat. A tartós élelmiszer mellett hálózsákra, takaróra, férfi ruhára, hátizsákra van leginkább szükség, de minden holmit hasznosítani tudnak, az se baj, ha tisztításra szorul.

 

A Vöröskereszt emellett folytatja a támogatott lakhatási programját. Ennek lényege: Nagykanizsán és Zalaegerszegen 15-15 személyt segítenek albérlethez, 6-10 hónapig hozzájárulnak a fenntartási költséghez havonta 40 vagy 30 ezer forinttal. Ezen túlmenően segítik munkához jutásukat is, mert a cél, hogy a támogatott időszakot követően önállóan is képesek legyenek lakhatásukról gondoskodni. A korábbi programok tapasztalatai ugyanis azt mutatták, hogy ötven százaléknál többen képesek voltak saját maguk gondoskodni a továbbiakban az otthonuk fenntartásáról.

Kardos T. Ádám elmondta az úgynevezett krízisautójuk 24 órás szolgálatban hívható 92/323-000-as telefonszámon. Az elmúlt téli időszakban 130 esetben mentek ki hajléktalanhoz, illetve lakásában magára maradt, kihűléstől veszélyeztetett emberhez.

 

 http://zaol.hu/hirek/teli-uzemmod-felkeszitik-a-hajlektalanokat-a-hideg-napokra-1658844

Hajléktalan sorsok - Cél a túlélés

"Novembertõl 15 hellyel bõvült a menedékhely, de szükség esetén a nappali melegedõben is lesz szálláslehetõség. - A tendenciák azt mutatják, hogy a plusz férõhelyeket egész évben állandósítani kellene - mondja Kardos Ádám, a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetõje. - Nehezebbé vált a megélhetés, kevesebb a munkalehetõség, egyre többen veszítik el munkájukat, megélhetésüket, otthonaikat - sorolja az okokat. - Az utcán, az ügyfélszolgálaton egyre nagyobb számban jelennek meg a keleti országrészbõl érkezõ emberek is, akik a munkalehetõség reményében érkeznek Zalaegerszegre. A szervezõk fizetik az ide utat, de ha nem sikerül a teszt, vagy lejár a feldolgozóüzemben a próbaidejük, sorsukra hagyják õket, és a visszaútra már nincs pénz. Beszél arról is, hogy akik korábban parkokban, erdõben töltötték az éjszakákat, és csak a téli idõszakban húzódtak meg a menedékhelyen, most már inkább a biztos fedelet választják. " a teljes cikk a zalai hírlap oldalán olvasható: http://zalaihirlap.hu/cimlapon/20111108_cel__a_tuleles

Élet vagy puszta létezés? Hajléktalanok nehéz napjai a téli hidegben

Másfél száz ember a 60 ezres városban sok vagy kevés? Attól függ, melyik csoportba tartozunk? A szerencsések közé, akiknek van hol lehajtani a fejüket vagy a napi betevõért, szállásért küzdõk közé?

- Ez a társadalom szégyene, hogy ide jutottunk - fakad ki a középkorú férfi, amikor megtudja, hogy újságíró is kíséri a Vöröskereszt teajáratával érkezõ két szociális munkást. A szervezet a megyeszékhelyen naponta 20-30 utcán élõ ember vacsorájáról gondoskodik ily módon évek óta, a hideg idõ beköszöntétõl egészen kora tavaszig. 

Este hét óra felé jár, amikor a Spar áruház parkolójában kisebb csoport gyûrûjében felnyitja a Renault Kangoo ajtaját Rácz Péter szociális munkás. 

Tölcsért, kanalat ragad, veszi át a flakonokat, meri a forró teát a kondérból. Dobozos zsír vagy szeletelt sajt és kenyér kerül a kezekbe. Óvatosan nyúlnak érte, a fényképezõgép gyanakvóvá teszi õket.

Élelem- és teaosztás az egerszegi plaza parkolójában. Hercegh Beatrix és Rácz Péter egy úton 20-30 embert lát el a megyeszékhelyen - Fotó: Arany Gábor

Élelem- és teaosztás az egerszegi plaza parkolójában. Hercegh Beatrix és Rácz Péter egy úton 20-30 embert lát el a megyeszékhelyen - Fotó: Arany Gábor

 

Read more...

Téli teajárat hajléktalanoknak: valaki mégis törõdik velük

A fagyos téli idõszakban meleg teát, élelmiszert, takarókat, ruhát visznek az utcán élõ rászorulóknak a Vöröskereszt munkatársai.

Gyuri  (jobb oldalt) örül a meleg teának, már egy hónapja a krízisszállón alszik, de reggel kijön és társaival italos dobozokat gyûjt - Fotó: Szakony Attila

Gyuri (jobb oldalt) örül a meleg teának, már egy hónapja a krízisszállón alszik, de reggel kijön és társaival italos dobozokat gyûjt - Fotó: Szakony Attila

 

 

Read more...

Hajléktalanszállóra hívják azt, aki nem tud otthon fûteni

Hiába a nagy hideg, vannak hajléktalanok, akik most sem keresik fel a szállókat. Azokra is figyelni kell, akiknek ugyan van fedél a fejük felett, de fûtésük nincs.

 

Hallgassa meg! 

 

Zala megyében - 20 foknál is hidegebb volt az éjszaka. A zalaegerszegi hajléktalanszálló megtelt - mondta el Salamon Péter, a diszpécserszolgálat munkatársa. Az éjszakai fagyok elõl menedéket nyújtó szálló negyvenöt helyén ötvenen aludtak, de meg tudják oldani, hogy senki ne maradjon kint a hidegben. Ennek ellenére a zalai megyeszékhelyen körülbelül harminc személy a nagy hideg ellenére is az utcán él, rájuk folyamatosan figyelnek – mondta el a diszpécserszolgálat munkatársa. Salamon Péter elmondta, hogy Zalaegerszegen minden este van teajárat, az utcai szolgálatot végzõ segítõk a forró ital mellett élelmiszereket is osztanak, és takaró is állandóan van az autókban készenlétben.

Salamon Péter szerint azokra is oda kell figyelni, akiknek lakásuk van, csak befûteni nem tudnak. Szombaton például Vas megye déli részérõl vittek be egy férfit, aki fûtetlen lakásban lakott. Ismerõse jelentette, hogy milyen körülmények között él, a segítõk pedig rávették, hogy télre költözzön be a hajléktalanszállóra. 

Read more...

Tea és zsíros kenyér a szolidaritás éjszakáján (fotókkal)

A hozzám lépõ férfi zakót s hozzáillõ nyakkendõt visel. Ápolt, udvarias, szabatosan fejezi ki magát. És hajléktalan. Tamás Istvánnal pénteken találkoztunk a zalaegerszegi sportcsarnok elõtt.

A szolidaritás éjszakáját idén a szokásos Dísz tér helyett a sportcsarnok elôtt rendezték meg - Fotó: Ohr Tibor

Read more...

A fedél nélkül élõk ellátása most mindennél fontosabb

2010. február 7. December óta folyamatosan tele vannak a hajléktalan szállók, de ez nem jelenti azt, hogy a Magyar Vöröskereszt zalai szervezete által mûködtetett két bentlakásos intézményben, az egerszegiben és a kanizsaiban ne tudnának újabb lakókat fogadni. A szûkös elhelyezésnél is nagyobb probléma ugyanis, hogy még mindig vannak, akik fedél nélkül dacolnak a téllel, s a legnagyobb fagyok idején se mennek be a szállóra.

Read more...

Teltház a hajléktalan szállón

2010. február 10. A tartós hideg több emberáldozatot követelt már hazánkban is. Zala megyében szerencsére még senki nem fagyott meg. Mindez nagyban köszönhetõ a szerencsének – Kardos T. Ádám szociális munkás fogalmazott így a Studio fm 96.3 rádió közéleti magazinjában. - Folyamatosan teltházzal üzemel a zalaegerszegi hajléktalan szálló. Megnyitottuk idõszakos férõhelyeinket is. Így az éjjeli menedékhelyen most 50-en vannak, az átmeneti szálló is tele van, a családok átmeneti otthona pedig 14 családnak biztosít lakhatást – ismertette a számokat Kardos T. Ádám. – Ennek ellenére még mindig közel 50 hajléktalan tölti az utcán a nappalokat és éjszakákat. Velük is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot. Ellátjuk õket meleg étellel, itallal, ruhával, gyógyszerrel, ha szükséges. Nagy részük régóta otthon nélküli, fel vannak készülve a hidegre. Így lehet, hogy ezeket a fagyokat is sikerül átvészelniük. Kardos T. Ádám továbbra is arra kéri a zalaegerszegieket, ha hajléktalannal, segítségre szorulóval találkoznak, hívják a 24 órás diszpécser szolgálatot a 92-es körzet 323-000-ás telefonszámán. zalanews

Menekülés a fagyhalál elõl!

2010.január 27. A tél leghidegebb napjait éljük, s a kemény mínuszok a hajéktalanellátásban húsba vágók elsõsorban. Bár a szállókon nagy változást nem tudnak elõidézni - azok tele vannak december óta. A fedél nélkül élõket két, egyaránt a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által mûködtetett bentlakásos intézmény várja Zalában: a megyeszékhelyen és Nagykanizsán. Kardos Ádám, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének munkatársa ételt és forró teát ad egy rászoruló hajléktalannak a zalaegerszegi jégcsarnoknál 2010. január 27-én késõ este MTI Fotó: Varga GyörgyElõbbi szakmai vezetõje, Kardos Ádám szerdán érdeklõdésünkre elmondta: mindkét esetben megfelelõnek tûnik a kapacitás, bár ehhez a meglévõ férõhelyeket szükséges némi rugalmassággal kezelni. A teltház általában nem száz százalékos kihasználtságot jelent - a zalaegerszegi 45 férõhelyen 50 lakó körül van a téli átlag.

Read more...

Megtelt a hajléktalanszálló

2010. január 26. Naponta mintegy húszan keresik telefonon a Zalaegerszegen mûködõ hajléktalanokat segítõ Regionális Diszpécser Szolgálatot; köztük vannak fedél nélkül élõk, de olyanok is, akik csupán felhívják a figyelmet egy-egy bajbajutott emberre. A rendkívüli hideg miatt most többen kerülnek krízishelyzetbe: a régió három megyéjében mintegy 700 férõhelyet tudnak biztosítani a rászorulóknak, ebbõl 380 átmeneti szálláshely és 284 éjjeli menedékhely. Zalaegerszegen a szakemberek 100-110 rászorulót segítenek rendszeresen.

Read more...

Fedél nélkül karácsonykor

2009. december 23. Az ünnep készülõdésében megfeledkezünk arról, hogy a karácsonyt nem mindenki töltheti el meleg otthonban. Vannak, akik félig megfagyva kuporognak az utcán, õk a hajléktalanok. Zalaegerszegen azonban odafigyelnek a fedél nélkül maradtakra. A Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjában mûsorral és ajándékokkal várták a nélkülözõket szerdán este. A táskákba ezúttal is tartós élelmiszerek: konzerv, tészta és édesség került.

Read more...

Megteltek a hajléktalanszállók Egerszegen és Kanizsán

2009. december. 22.
Az elmúlt napokban a hõmérõk hiába mutattak mínusz 20 foknál hidegebbet is, még mindig sok hajléktalan utasít el mindenfajta gondoskodást.
Ezzel együtt a Vöröskereszt zalai szervezete által mûködtetett szolgálatoknál büszkék lehetnek, hogy az aggodalommal várt, igen hideg hétvége nem szedett áldozatot. Közben a szállók megteltek, köszönhetõen annak is, hogy a felhívásoknak volt foganatja: a megyeszékhelyi régiós diszpécserszolgálathoz jó pár segélyhívás befutott.

 

- Kihûlésre, fagyásra szerencsére most sem volt példa nálunk, bár nehéz pillanatok akadtak az elmúlt napokban - mondta el Kardos Ádám, a megyeszékhelyi ellátó szolgálat szakmai vezetõje. - Találtunk krízishelyzetben lévõ embereket, ám nem sikerült mindegyikük ügyét megnyugtató módon rendezni. Egerszegen például szabad ég alatt él egy a munkatársaink által amúgy régóta ismert nõ, akit most sem sikerült fedél alá vinnünk: annak is örülni kellett, hogy pár takarót elfogadott. Jó pár sorstársa annyival van jobb helyzetben nála, hogy legalább fedél alatt, falak között húzza meg magát, még ha fûtés e helyeken sincsen. Õket figyeljük, a teajárat eszközeivel segítünk is rajtuk, bár igazán megnyugtató megoldást csak a szálló jelent.

Esti teajárat: Bácskai László, a zalaegerszegi hajléktalanszálló munkatársa forró italt kínál - ZH fotó: Katona Tibor

Esti teajárat: Bácskai László, a zalaegerszegi hajléktalanszálló munkatársa forró italt kínál - ZH fotó: Katona Tibor

Read more...

Senki nem maradhat az utcán!

2009. december. 18. A hét végén állítólag mínusz 15-20 fok is lehet. Vannak, akiknek ez konkrét életveszélyt jelent. Az olyan hajléktalanokról van szó, akik az évnek e szakát is az utcán töltik. A róluk gondoskodók, a Magyar Vöröskereszt zalai szervezete ellátó szolgálatának tagjai különösen készülnek az elõttük álló napokra. Ám jó szándékuk, a tenni akarás csakis akkor ér valamit, ha tudomásukra jut, hogy ki és hol van bajban.

Read more...

Éjszaka a hajléktalanokért

2009. november 16. Zalaegerszegen is megrendezték pénteken a Szolidarítás Éjszakáját. A Dísz téren gyûltek össze a hajléktalanok, valamint az õket segítõk, hogy megismertessék magukat a lakossággal, és egyben kérjék a segítségüket. Zsíros kenyeret és forró teát osztottak, és ezúttal nemcsak hajléktalanoknak a Szolidarítás Éjszakáján Zalaegerszegen. A hajléktalanokért szervezett este legfõbb célja ezúttal is a figyelemfelhívás és a segítségkérés volt. Városunkban 15 éve üzemel hajléktalanszálló. Az elsõ lakó 1994. november 18-án költözött be az akkori, Petõfi utcai épületbe.

Read more...

A Szolidaritás Éjszakája Zalaegerszegen

2009. november 13. A ma este 6-kor kezdõdõ rendezvényen a hajléktalanok állnak a másik oldalon: ajándékot hoznak – azt, amit õk tudnak hozni és bemutatni a járókelõknek. A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központja által szervezett akció a hajléktalanok nehéz helyzetére kívánja felhívni a figyelmet, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az idei tél közeledtével erõsítsék a társadalmi szolidaritást Zalaegerszeg lakóiban, és megkíséreljék eloszlatni azokat a sztereotípiákat, amely a hajléktalan emberekkel kapcsolatosan a köztudatban élnek.

Read more...

Egész családok kerülnek az utcára

2009. november 16. Egy éjszaka a hajléktalanokat megbélyegzõ elõítéletek ellen. Zalaegerszegen forró teával és zsíros kenyérrel kínálták a járókelõket, és bemutattak egy színdarabot is a városban élõ fedél nélküliek.

Read more...

Várják a hajléktalanokat a szállóra

2009. november 05. A hideg éjszakák elõl Zalaegerszegen is egyre több otthontalan menekült az átmeneti szállóra. A hajléktalanok gondozási központjában megnyitották az idõszakos férõhelyeket, és útjára indult a teajárat. Az idei évben is számítanak a lakosság segítségére. Szívesen fogad a hajléktalan szálló meleg takarót, ruhát, cipõt.

Read more...

Megteltek a zalai hajléktalanszállók

2009. november 09. Újabb férõhelyeket nyitott a hajléktalanszállókon, elindította a teajáratot és az utcákon élõkrõl gondoskodó krízisautót Zala megyében a vöröskereszt, hogy minden fedél nélküli túlélhesse a telet.

Read more...

Minden régióban mûködik...

Kardos T. Ádám, a Magyar Vöröskereszt zalai gondozóközpontjának koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy a hét végére várható, rendkívüli hideg idõ miatt sok hajléktalan kerülhet krízishelyzetbe. Nekik nyújt segítséget a minden régióban mûködõ telefonos szolgálat, amelynek munkatársai együttmûködnek a hajléktalanellátó szervezetekkel, a mentõkkel, a katasztrófavédelemmel, a rendõrökkel és a civil segítõkkel.

Read more...

Zsúfoltság a hajléktalanszállón

Ugrásszerûen növekedett a zalaegerszegi hajléktalan szálló kihasználtsága az elmúlt hetekben. A legtöbben vélhetõen a hirtelen jött hideg idõjárás miatt menekültek fedél alá. A szállón egyébként már felkészültek a télre.

Read more...

Minden régióban mûködik hajléktalanokat segítõ diszpécserszolgálat

Mind a hat magyarországi statisztikai régióban, továbbá Budapesten is mûködtetnek a hajléktalanellátó szervezetek olyan diszpécserszolgálatot, amelyet 24 órán keresztül hívhatnak a bajbajutottak - közölte a nyugat-dunántúli régió diszpécserszolgálata csütörtökön az MTI-vel. Kardos T. Ádám, a Magyar Vöröskereszt zalai gondozóközpontjának koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy a hét végére várható, rendkívüli hideg idõ miatt sok hajléktalan kerülhet krízishelyzetbe. Nekik nyújt segítséget a minden régióban mûködõ telefonos szolgálat, amelynek munkatársai együttmûködnek a hajléktalanellátó szervezetekkel, a mentõkkel, a katasztrófavédelemmel, a rendõrökkel és a civil segítõkkel.

Read more...

Az ATV riportja

Kisvárosnyi hajléktalan él Magyarországon

A szállókon már most telt ház van, és várhatóan még többen lesznek, ha igazán lehűl az idő. 

a kapcsolódó videó az alábbi linken érhető el:

 

http://atv.hu/videotar/091108_35_ezer_ember_celja__meguszni_fagyhalal_nelkul.html 

Read more...

ÉJJELI SZOLIDARITÁS

A Zalai Hírlap cikke a Szolidaritás éjszakájáról: Megjelenés dátuma: 2008. november 15. 04:27.00 
Szerzõ: 
Arany Gábor 
Zalaegerszeg - Egy hálózsák életet is menthet, egy hajléktalan emberét. Erre is felhívták a figyelmet tegnap este az egerszegi Dísz téren, a Vöröskereszt A szolidaritás éjszakája nevû programján.
Hordókban tûz égett, emberek melegedtek mellettük, a földön egy bábu feküdt hálózsákban, odébb a sátor oldalában már hagymaillat szállt, készültek a zsíros deszkák.

- Szeretnénk az emberekkel megismertetni, hogyan élnek a hajléktalanok, felébreszteni bennük a szolidaritást - fogalmazott Kardos T. Ádám szociális munkás az Egerszegen elõször megszervezett programról. 

Read more...

Mobilinternetet kaptak a hajléktalanok

2007. augusztus 16. 14:05, Csütörtök - Forrás: SG.hu
A Pannon 25 civil szervezetnek adományozott hordozható számítógépet és egy éves, szinte korlátlan, havi 10 GB-ig ingyenes internet-elõfizetést.
A támogatás keretein belül a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Utcai Gondozó Szolgálatának munkatársai is internet-hozzáférést tudnak biztosítani hajléktalan ellátottaiknak. Az utcán élõ, intézményi ellátással szemben bizalmatlan vagy az ügyfélfogadásokon ritkán megjelenõ emberek számára a háziorvosi szolgáltatások igénybevételéhez szükséges vizitdíj-mentességi kérelemhez használt igazolások kiállítása csak egy példa azok közül, ahol az internetes kapcsolat fontos lehet.

Read more...

Egész napos figyelem az utcán élõknek

KilátásokCsakjohirek.hu:
Novembertõl 24 órás diszpécserszolgálat segíti a nyugat-dunántúli hajléktalanokat. A feladat ellátására kiírt pályázatot a Magyar Vöröskereszt helyi szolgálata nyerte el, a hathatós segítség érdekében pedig meg is kezdte dolgozói felkészítését.
A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete 1992 óta foglalkozik hajléktalanok segítésével, és mûködtet gondozási központokat. Az átmeneti szálláson akár 120 fõt is fogadnak, a zalaegerszegi éjszakai központban pedig novembertõl már negyvenöten tölthetik az éjszakát. Ez tizenöt fõs bõvítést jelent – tudtuk meg Kardos T. Ádámtól, a szolgálat vezetõjétõl.

Read more...

Indul a teajárat, lesz ételosztás

Zalaegerszegen is sokan élnek nagyon nehéz anyagi körülmények között, többen az utcán kénytelenek eltölteni napjaikat. Számukra a karácsony is csak olyan, mint az év többi, szegénységben, nélkülözéssel eltöltött napja.
Mikulás-ünnepség a hajléktalanszállón.Zalaegerszegen is sokan élnek nagyon nehéz anyagi körülmények között, többen az utcán kénytelenek eltölteni napjaikat. Számukra a karácsony is csak olyan, mint az év többi, szegénységben, nélkülözéssel eltöltött napja. 
Az õ helyzetükön javíthatunk valamelyest adományainkkal.

Read more...

Segítség a hajléktalanoknak

zalamedia.hu: SEGÍTSÉG A HAJLÉKTALANOKNAK  
A Zala Megyei Vöröskereszt hajléktalanok átmeneti gondozási központja 2007. november 1-tõl új szolgáltatást indít, amely a nyugat-dunántúli régió területén segíti az utcán rekedtek minél magasabb színvonalú és összehangolt ellátását. A szolgálat fogadja a közterületen krízishelyzetbe került hajléktalanokkal kapcsolatos bejelentéseket, és megszervezi a megfelelõ ellátást. Részt vesz az elhelyezéssel kapcsolatos problémák megoldásában, ezeket koordinálja.

Read more...

Page 1 of 2