Hajléktalanokkal kapcsolatos hírek

"Néhányan behánynak, aztán majd jön a Közterület Felügyelet" - hajléktalanok a fagyban

Elveszik a rendõrök a hajléktalanoktól a ruhákat, takarókat, ha az utcán találják õket, és úgy gondolják, ott is akarnak majd éjszakázni – számoltak be a Hírszerzõnek budapesti utcai szociális munkások. A BRFK szerint nem így járnak el. Lapunk egy sebtében kialakított éjjeli menedékhelyen is járt.

"Néhányan behánynak, aztán majd jön a Közterület Felügyelet reggel hatkor, és kitakarít, éjjel pedig minden kezdõdik elölrõl" – a biztonsági õr kissé rezignáltan, de talán némi együttérzéssel is (mind a takarítók, mind a hajléktalanok felé) beszél a Nyugati pályaudvar egykori várótermébõl "kialakított" éjjeli menedékhelyen uralkodó állapotokról. Az idézõjel indokolt, hiszen a helyiségben láthatóan csak annyi történt a "fedél nélküli-kompatibilissé" tétel érdekében, hogy a peronok felé nyiló ajtókat éjjelre bezárják.

A fûtés viszont mûködik, és a mínusz tíz fokról belépve valóban meleg fogad odabent. Húsz fok talán nincs, de biztos, hogy bõven tíz fölött mutatna a hõmérõ, ami életmentõ lehet sokak esetében. Igaz, ezen túl mást nem is kínál a menedékhely. Két mobil vécé a bejáratnál, meg három pad odabent – egyébként mindenki ott, és arra fekszik a földre, amire tud, és amije van. Ki egy takaróra, ki hullámpapírra, ki egyszerûen a puszta járólapra.

"Ki kell húznom valahogy"

Éjjel fél tizenegy van. A helyiségben harminc-negyvenen lehetnek, a behúzódók fele már alszik, mindenfelõl horkolás hallatszik. Az ébren levõk fele részeg, a többiek józannak látszanak – és panaszkodnak a dajdajozókra. "Nekem van munkám, és volt szállásom is egy átmeneti szállón, de lejárt a határozott idejû szerzõdésem a hónap elején, és csak januártól lesz majd új. Addig ki kell húznom valahogy. A második éjszakám ez itt, az a baj, hogy reggel nyolcra kell dolgozni mennem, de nem nagyon tudok itt aludni, mert állandó a zaj" – mondja egy idõsebb úr, aki az egyik padon ül.

Odébb egy fél család: "ez a legkisebb unokám, ez meg itt a néném" - mutatja be a körülötte ülõket egy mankóját szorongató roma, aki valamiért fontosnak tartotta kihangsúlyozni származását. Õ arra panaszkodik, hogy sok zsebes is bejár, és nem lehet elaludni, "valakinek mindig fent kell maradnia, mert ’azok’ mindig figyelnek" – biccent a másik sarokba, egy részeg társaságra. A biztonsági õrök állandó jelenléte azért némileg cáfolni látszik szavait. Jelenlétünk a fotós kollégával azonban egyre feltûnõbb, többen szociális munkásnak hisznek minket, és odajönnek, hogy váltsuk ki a gyógyszereiket, intézzünk el nekik ezt-azt.

"Ide bárki, bármilyen állapotban bejöhet, ez a lényege. Hogy senki ne maradjon az utcán" – magyarázza az egyik biztonsági õr. Elmondása szerint balhé nincs, ("legfeljebb néhányan behánynak reggelre"), és "éjfélre a legtöbben úgyis elcsendesednek, aztán reggel fél hatig nyugalom van".

Elhagyják a várost, mennek a hegyekbe

A Nyugati mellett a Déli Pályaudvaron is van egy hasonló menedékhely. Ide kellene behúzódniuk a a fõváros új hajléktalanprogramja értelmében azoknak, akik eddig belvárosi  aluljárókban aludtak. Mint beszámoltunk róla, a szociális munkások tapasztalatai szerint többen inkább kihúzódtak a külvárosokba, vagy egyenesen a Budapest környéki hegyekbe, így félõ, hogy közülük sokan meghalnak a hidegben.

 

Egy szociális munkás pedig arról beszélt a Hírszerzõnek, hogy tapasztalataik szerint a rendõrök most is zaklatják a fedél nélkülieket. Ha valakirõl úgy találják, most is "életvitelszerûen lakik az utcán", elveszik a ruháit, vagy a takaróját. "Az a baj, hogy emiatt rémhírek terjednek a hajléktalanok körében, például olyanok, hogy rabomobilokkal gyûjtik be a rendõrök a hajléktalanokat" – mondta egy utcai szociális munkás.

A cél: ezt a látványt megszüntetni. A módszer: embertelen
Fotó: Fazekas István

A rendõrség cáfol

Megkerestük az ügyben a BRFK-t is. "A Budapesti Rendõr-fõkapitányságra ez idáig nem érkezett olyan panasz vagy észrevétel, ami a hajléktalanokkal történõ 'különleges' bánásmódra utalna. A rendõrök fellépése a hajléktalanokkal szemben, mint eddig is, segítõ szándékú. A nagy hideg miatt kiemelt figyelmet fordítanak az utcán élõ emberekre és amennyiben ilyet tapasztalnak, értesítik a megfelelõ szerveket vagy a krízisközpontokat. A hajléktalan embereket a rendõr intézkedés alá vonja, ha szabálysértést, bûncselekményt vagy egyéb jogsértést tapasztal. Bízunk abban, hogy a sajtót megkeresõ szociális munkások a késõbbiekben észrevételeiket megosztják a Budapesti Rendõr-fõkapitánysággal is a felmerülõ problémák közvetlen megoldása érdekében" – áll válaszukban.