Hajléktalanokkal kapcsolatos hírek

Látszottak, róluk szólt a történet: zalaiak a hajléktalan mûvészek találkozóján

Látszom! Ezen a címen rendezték meg a hajléktalan mûvészek elsõ országos találkozóját a minap a fõvárosi Bálint Házban. A szervezõk és a fellépõk között zalaiak is voltak.

Ignác Tamás (balra) és Bogdán Lajos, a Zalaegerszegi Kannások - Fotó: Arany Gábor

Ignác Tamás (balra) és Bogdán Lajos, a Zalaegerszegi Kannások - Fotó: Arany Gábor

 

Ugyanolyan emberek, mint bárki más, ugyanúgy képesek értékeket létrehozni, mint a többségi társadalom tagjai. Ezt mutatták meg egymásnak és az érdeklõdõknek - foglalta össze röviden a szervezõk egyike, Kardos T. Ádám, a zalai Vöröskereszt szociális munkása a találkozót, amelynek Budapesten a Bálint Ház adott otthont.
 
Zalaegerszegrõl tucatnyian kerekedtek fel, hogy megmutassák magukat. Bohócszámmal, színdarabbal, zenével készültek. A harmadik éve mûködõ Fáradt angyalok nevû színjátszó csoportjuk a Forró nyomon címû krimi vígjátékot adta elõ.
 
- Én rendõrt alakítottam, azt mondták, élethûen - mosolyodott el az egyik szereplõ, Ignác Tamás, amikor pár nappal a rendezvény után élményeirõl kérdeztük. A nagygörbõi 19 éves fiatal másfél éve lakója az egerszegi hajléktalanszállónak. Mint mesélte, a hatóság embereivel szerzett tapasztalatait próbálta visszaadni a játékában.
 
A sokszereplõs történetben Bogdán Lajos alakította az ügyvédet. A 27 éves orosztonyi férfi három éve vert tanyát a hajléktalanszállón. Univerzális mûvész, ahogy a csoport vezetõi, Király Melinda és Herczeg Bea szociális munkások jellemezték. Az állatgondozó szakmájú, de Tamással együtt most motorfûrész-kezelõnek tanuló férfi a darabbeli játékán túl a Zalaegerszegi Kannások nevû formáció tagjaként igazi örömzenével hódította meg a közönséget. Nem csak a színpadon. A szabad ég alá parancsolt cigarettaszünetekben is megszólalt kezükben a tízliteres bádog kanna az Operaházhoz közeli Révay utcában, népes közönséget vonzva a járókelõk körébõl.
 
- Gyermekkoromban otthon tanultam zenélni - szerénykedett Lajos, akirõl a többiek árulták el, hogy anno rendszeres fellépõje volt az óvodai, iskolai rendezvényeknek. Verseket is ír, bár ez alkalommal még nem lépett közönség elé velük, s amikor szólóban gitárjával lépett fel, a közönség beleborzongott, ahogy játszott, énekelt.
 
Tele van a szíve muzsikával - jellemezte Melinda.Hallgatói együtt rezdültek vele, hallották, látták, érezték õt, kapcsolatban kerültek vele. Pontosabban: velük, mert ahogy a szervezõk az ország minden pontjáról közel száz fellépõt és kiállítót vonzó rendezvény értelmét megfogalmazták: a mûvészet - kommunikáció a közönséggel, a többi mûvésszel, más mûvekkel. A hajléktalan lét pedig a nem-kommunikáció, a nem-láthatóság. Legalábbis a többség - a nem-hajléktalanok - perspektívájából.
 
Ezt a résztvevõk maguknak így fordították le.- Valami jó is történt velünk az életben, társakat találtunk, közelebb kerültünk és megismertük egymást - mondta Tamás. - Nekünk is kell egy hely, ahol rólunk szól a történet, és ez a találkozó ilyen volt - tette hozzá Lajos.