Hajléktalanokkal kapcsolatos hírek

Hajléktalanokat foglalkoztatnának

Hajléktalan embereket foglalkoztató mosodát nyit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) modellkísérleti jelleggel hajléktalan embereket foglalkoztató mosodát indít Budapesten, a Mosoly utcában. A mosodában elsõként a Foltmentes adomány országos ruhagyûjtõ kampány során összegyûlt ruhákat mossák majd ki, a kampány támogatója, a Reckitt Benkiser által felajánlott mosó- és tisztítószerekkel. A márciusban indult jótékonysági akció során eddig több mint 20 tonna adományruha gyûlt össze – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.


Az áprilisban nyíló budapesti mosoda egy modellkísérlet része, melyben elsõ körben 10 hajléktalan embert foglalkoztatnak majd, akiket 50 jelentkezõbõl választottak ki. A foglalkoztatás elsõdleges célja a munkaerõ-piaci reintegráció segítése. A dolgozók egy rövid tréningen vettek részt, és a mosodai munkájuk mellett egy mentor segítségével készülnek fel a munkavállaláshoz szükséges attitûdök elsajátítására.

A hajléktalan embereket foglalkoztató mosoda épületéhez a Máltaiak a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán keresztül jutottak, csak úgy, mint a projekt elindításához szükséges 265 millió forinthoz.

A pályázati program 2007. októberében kezdõdött és 2010. februárjában ér véget. A Máltaiak hosszabb távú célja a modellkísérlet során gyûjtött tapasztalatok alkalmazása más területeken is, melyek megvalósításával még több fedél nélkül élõ embernek kívánnak majd megélhetést biztosítani.

A Mosoly utcai mosodáról:

A Hajléktalanokért Közalapítványnak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság bocsátotta rendelkezésére a használaton kívüli épületet. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) pályázati úton mintegy 26 millió forinttal támogatta a Máltaiak projektjét. A támogatás tartalmazza az épület megfelelõ kialakítását, a professzionális gépekkel történõ felszerelését és az ott dolgozók bérköltségét 1 évig. A Szeretetszolgálat továbbfoglalkoztatási kötelezettséget is vállalt, és mivel hosszú távon tervez a projekttel, az ehhez szükséges forrásokat maga teremti majd elõ.

A mosoda legnagyobb kapacitása megközelítõleg 100 kg ruha kitisztítása naponta. A Szeretetszolgálat elsõsorban saját intézményei – szociális otthonok, idõsotthonok stb. – ilyen irányú igényeinek tesz majd eleget, másodsorban a Máltaiakhoz beérkezõ ruhaadományokat tisztítja ki. A fennmaradó kapacitást szolgáltatásként ajánlják fel az azt megrendelõ cégeknek.

A ruhákat mossák, szárítják, vasalják, illetve mángorolják. Utóbbi eljárást elsõsorban ágynemûk, plédek esetében lehet alkalmazni. A nem mángorolható ruhadarabokat kézzel vasalják. Két kisebb és egy nagyobb kapacitású mosógépük és hozzá tartozó szárítógépeik vannak. A német gépek a legújabb technológiával rendelkeznek, amelyek megkönnyítik az ipari méreteket öltõ mosoda üzemeltetését.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatról:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) a rendszerváltás óta az egyik legismertebb és leghatékonyabban mûködõ segélyszervezet hazánkban, amely legfõbb feladatának a szegénységben élõk segítését, hosszútávon pedig életkörülményeik javítását tekinti. A szervezet jelenleg 200 szociális és egészségügyi intézményt és szolgálatot felügyel, emellett pedig 5000 aktív és 15000 mozgósítható önkéntes tagja van.

A szervezet egyedülálló nemzetközi és hazai tapasztalatokkal rendelkezik. Szerepvállalása a legszélesebb társadalmi körökben elfogadott és elismert. A Szeretetszolgálat számos modellkísérleti program kezdeményezõje és bevezetõje, több európai uniós nagyprojekt megvalósítója, számos ügy szakmai módszertani bázisa. Mûködésének további alapelve, hogy folyamatosan figyelve az aktuális, országos vagy helyi szükséghelyzeteket, a központi és a helyi kormányzati szervekkel és más szociális illetve egészségügyi szolgáltatókkal partnerségben, hatékonyan válaszoljon a szegénység és a rászorultság kihívásaira.

www.maltai.hu

A Foltmentes adomány kampányról:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos ruhagyûjtési programja

Foltmentes adomány néven a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Vanish 2008. március elsején országos ruhagyûjtõ kampányt indított.

Az akció ideje alatt országszerte közel negyven, könnyen megközelíthetõ Foltmentes adomány ruhagyûjtõ ponton adhatjuk le jó állapotban lévõ használt ruháinkat.

A jótékonysági program különlegessége, hogy a felajánlott ruhákat a kampány támogatója, a Vanish jóvoltából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanokat foglalkoztató mosodájában kimossák, és így az adományok foltmentesen és tisztán kerülnek a rászorulókhoz.

A Foltmentes adomány jótékonysági program háziasszonya Deutsch Anita színésznõ, aki a kampány reklámfilmjében is szerepel.

A Reckitt Benkiser azzal is támogatja a jótékonysági kampányt, hogy márciusban minden megvásárolt Vanish termék után 10 forinttal támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, akik az így összegyûlt összeget szintén karitatív célokra fordítják.

A ruhaadományokat márciusban egy-egy héten keresztül Budapest és hat vidéki város (Gyõr, Pécs, Szeged, Debrecen, Eger és Szombathely) forgalmas terein és utcáin fogadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. További 40 hiper- és szupermarketben pedig egészen június 30-ig várja a karitatív szervezet a felajánlott csomagokat.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2008. április 5.

Gy. Mészáros Ágnes