Hajléktalanokkal kapcsolatos hírek

Hajléktalan Emberekért Díj

Balogh Edit és Fekete András kapták meg idén - könyvkiadói munkásságukért - az idei Hajléktalan Emberért Díjat, amelyet a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár báltermében nyújtott át számukra pénteken a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Vecsei Miklós. 
 
A Barrus Könyvkiadó 2004-ben jelentette meg az Alkonyzóna címû kötetet, amely hajléktalan emberek írásait, grafikáit tartalmazza. A kötet színvonalas kortárs irodalmi antológia lett, amelynek létrejöttében, az anyaggyûjtésben, a válogatásban, és nem utolsó sorban az anyagi támogatásban Balogh Editnek és Fekete
Andrásnak jár köszönet - állapította meg a közalapítvány kuratóriuma.

Ugyancsak õk jelentették meg két éve az Imák és kételyek címû könyvet, amelyben arra kértek hírességeket, hogy fogalmazzák meg gondolataikat - ima formájában vagy másként - errõl a társadalmi problémáról. A könyv bevételét a hajléktalan családokat befogadó Tarnabod javára ajánlotta fel a kiadó. Az ünnepségen Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi minisztériumi szakállamtitkára köszöntötte a kitüntetetteket. Rövid beszédében rámutatott: a civilek, az önkéntes segítõk szerepe különösen fontos a hajléktalanok gondjainak megoldásában.
   
Az ünnepségen nagy tapsot arattak a kötetben megjelent verseket elõadó - hajléktalan - szerzõk. Fekete András, a kiadó egyik vezetõje bejelentette: már készülnek egy újabb könyv kiadására, amelyben ugyancsak számítanak a hajléktalan alkotók munkájára. A díjat 2006 februárjában adták ki elõször. Ekkor Nagy Bandó András érdemelte ki az elismerést, mert "fontos szerepe volt közvetlenül a rendszerváltás utáni években abban, hogy kapcsolatokat mozgatott meg, lehetõségeket harcolt ki és szószólója volt az új jelenségnek Magyarországon" - áll a díjra való visszatekintés szövegében.
   
Tavaly Nigel Thorpe volt a kitüntetett, aki Nagy-Britannia volt magyarországi nagyköveteként láthatta, milyen sebet jelent a magyar társadalom  testén a hajléktalanság, s a Vodafone Magyarország Alapítvány elnökeként különbözõ programok támogatásával hatékonyan járult hozzá ahhoz, hogy a hajléktalanok sorsa jobbra fordulhasson.

 

forrás: hvg.hu