Hajléktalanokkal kapcsolatos hírek

Télen elhunyt hajléktalanokra emlékeztek

Télen elhunyt hajléktalanokra emlékeztek szemeteszsákba bújva
Demonstrációval egybekötött megemlékezést tartott Az Utca Embere önkéntes hálózat pénteken Budapesten. A szervezet azokra a hajléktalanokra emlékezett, akik az idei télen, az utcákon vesztették életüket; a demonstrációval pedig arra hívták fel figyelmét, hogy szerintük az állam nem biztosítja az Alkotmányban lefektetett szociális biztonsághoz való jogot. 
 Az Alkotmánybíróság 42/2000-es határozatának értelmében az államnak kötelessége hajléktalanság esetén az életet közvetlenül fenyegetõ veszélyhelyzet elhárításához szállásról gondoskodnia – mondta Misetics Bálint, Az Utca Embere önkéntes hálózat szóvivõje. Hozzátette: bár az államnak ennél is többet kéne vállalnia, még ezt az alkotmánybírósági határozatot sem tartja be: kevés szállást tart fent, amelyek alkalmatlanok családok befogadására, jelentõs részükben pedig olyan rosszak a körülmények, hogy sokan inkább az utcán maradnak.
A megemlékezésen harminc, földön fekvõ, fekete szemeteszsákba bújt aktivista szimbolizálta az idén elhunytakat; rájuk egyenként egy szál fehér szegfût helyeztek.

forrás: hvg.hu